Ik ben Mijke Kosters en ik ben leefstijlcoach. Ik heb mijn opleiding tot leefstijlcoach gevolgd aan de Academie voor Leefstijl en Gezondheid. Tevens ben ik afgestudeerd als bewegingswetenschapper (Vrije Universiteit van Amsterdam). Met mijn ervaring die ik heb opgedaan als topsportster (volleybal) hoop ik mijn enthousiasme voor sport en beweging, en het belang van een gezonde leefstijl over te brengen op anderen. Als werkende moeder van 2 kinderen weet ik hoe lastig het soms kan zijn om een gezonde leefstijl in te passen in een volle agenda.

Van heel dichtbij heb ik ervaren wat voor groot effect kleine aanpassingen in leefstijl kunnen hebben. Mijn man heeft diabetes type 2, en slikt hiervoor medicijnen. Doordat hij zijn leefstijl in de afgelopen jaren in kleine stapjes heeft aangepast (gezondere voeding/meer beweging), heeft hij een gezonder gewicht bereikt en heeft hij nog maar een minimale hoeveelheid medicijnen nodig. Bovenal voelt hij zich een stuk fitter en vitaler.

Het bereiken en behouden van een gezond gewicht is voor mijzelf ook niet altijd vanzelfsprekend geweest. In de tijd dat ik op hoog niveau volleybalde was een laag vetpercentage wenselijk, zodat je efficiënter kon bewegen en beter kon presteren. Voor iemand die van lekker eten houdt en de aanleg heeft om makkelijk aan te komen, was dat een uitdaging. Gelukkig kreeg ik in die tijd begeleiding van een diëtist.

Het bereiken en behouden van een gezond gewicht is voor mijzelf ook niet altijd vanzelfsprekend geweest.

In de periode dat ik wat minder fanatiek ging volleyballen heb ik in eerste instantie mijn voedingspatroon niet aangepast. Ik hield mij niet bezig met mijn energiebalans (de balans tussen energie-inname en energieverbruik), en ging ervan uit dat ik datgene wat ik at ‘er wel weer af zou sporten’. Dat viel in de praktijk vies tegen, en ik kwam in de loop der jaren meer aan dan me lief was.

Het lukte me een aantal keer om zo’n 10 kilo af te vallen door het volgen van een voedingsprogramma, maar na afloop van zo’n programma viel ik weer terug in mijn oude eetpatroon en slopen de kilo’s er langzaam toch weer bij aan. Mijn beide zwangerschappen hielpen ook niet mee om een gezond gewicht te bereiken.

De laatste jaren ben ik bewuster gaan eten, en stel ik mezelf vaker de vragen “Is dit een gezonde keuze?” en “Heeft mijn lichaam dit nodig?”. Door kleine aanpassingen in mijn eetpatroon (minder ongezonde tussendoortjes, meer groente, kleinere porties), en bewegen onderdeel te laten zijn van mijn dagelijks leven (ik pak vaker de fiets of ga wandelen, neem vaker de trap), viel ik in een langzaam tempo af en heb inmiddels een gewicht bereikt waar ik tevreden mee ben en me happy bij voel. Uiteraard is bij deze leefstijl nog steeds ruimte voor af en toe een ‘guilty pleasure’! 🙂

Het begeleiden van mensen op het gebied van beweging en gezondheid, en daarin succesvolle stappen te maken waardoor je je fitter en energieker gaat voelen, dat is waar ik blij van word!

In mijn vrije tijd ben ik graag met sport bezig: ik speel volleybal, loop hard en bezoek regelmatig de sportschool. Daarnaast train ik een jeugdvolleybalteam, en ben actief in de jeugdcommissie van de plaatselijke volleybalvereniging.

Ik ben aangesloten bij de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN), werk volgens de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad en stimuleer bewegen volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen.

Het begeleiden van mensen op het gebied van beweging en gezondheid, en daarin succesvolle stappen te maken waardoor je je fitter en energieker gaat voelen, dat is waar ik blij van word!

Wil jij samen met mij gaan werken aan een gezondere leefstijl? Maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek!